Met het faillissement van MS Mode verdwijnt er mogelijk weer een kledingketen uit de Nederlandse winkelstraten. Een doorstart is hoogst onzeker.

(Wel gaan maandag 15 augustus de winkels weer open dankzij een akkoord tussen curator en Rabobank)

Een moeilijke markt, een zachte winter en een bank die geld wil zien. Het zijn de ingrediënten van het faillissement van de Nederlandse tak van MS Mode, een van de bedrijven van de bekende retailondernemer Roland Kahn.

Het is de zoveelste modeketen die bezwijkt in het woelige winkelklimaat na de crisis. In anderhalf jaar tijd gingen onder meer Mexx, Miss Etam en Promiss, La Ligna, Cora Kemperman, Houtbrox, Purdey en McGregor op de fles.

Zachte winter

De afgelopen twee jaar probeerde MS Mode zijn ietwat duffe imago als grotematenformule op te poetsen. “Love your curves”, werd de nieuwe slogan. Daarmee wilde de modeketen een jonger publiek aanspreken. De gehoopte impuls bleef uit.

De problemen bij MS Mode namen een half jaar geleden serieuze vormen aan, toen het zachte weer ertoe leidde dat de wintercollectie tegen lagere prijzen van de hand werd gedaan. Eigenaar Roland Kahn zocht de schuld bij zichzelf en wees op de gebrekkige inkoopstrategie van MS Mode.

Hoe dan ook, het bleek een financiële tegenvaller die het bedrijf niet op kon vangen. Vorige week werd uitstel van betaling aangevraagd.

Rol van Rabobank

Rabobank was not amused. De bank heeft naar verluidt zo'n 30 miljoen euro in MS Mode gestoken en is na de Belastingdienst de grootste schuldeiser van het modebedrijf. Rabo ging over tot actie: de bank kreeg de bestuurders van MS Mode zover dat het alle inkomsten uit de winkelverkoop mocht houden, inclusief de 21 procent btw op alle artikelen.

Dat resulteerde in een onhoudbare situatie. MS Mode moest kosten maken om de winkels open te houden, maar zag alle omzet naar Rabobank gaan. De schulden van de modeketen namen daarom toe. Voor het uitbetalen van de salarissen was geen geld meer.

De bewindvoerders van MS Mode voerden deze week gesprekken met Rabo over een andere verdeling van inkomsten, maar die draaiden op niets uit. Het faillissement werd donderdag aangevraagd, de 130 Nederlandse filialen sloten hun deuren dicht en de webshop ging op zwart.

Doorstart onzeker

Een doorstart voor MS Mode lijkt hoogst onzeker. Het stilleggen van een failliet bedrijf maakt het voor potentiële kopers doorgaans minder aantrekkelijk om nog met die onderneming verder te gaan.

Voordat uitstel van betaling werd aangevraagd zouden er een twaalftal gegadigden zijn voor een overname, maar volgens curator Frits Kemp was die interesse "niet zodanig dat men al meteen zaken wilde doen".

Potentiële kopers

Toch melden bronnen rond het verkoopproces aan het Financieele Dagblad dat er groeiende belangstelling is voor MS Mode. Wie zouden potentiële kopers kunnen zijn?

Een van de kandidaten is Varova Investments, dat al eigenaar is van merken als Gsus, Sissy-Boy en Men At Work. Varova heeft zich gespecialiseerd in het weer opbouwen van merken en bedrijven.

Ook R&S Retail ligt voor de hand. Vorig jaar wist het bedrijf de doorstart van damesmodeketen Miss Etam te realiseren, nu is R&S druk bezig Promiss nieuw leven in te blazen. In maart van dit jaar nam R&S nog het Belgische modeconcern FNG over, dat formules als Steps en Claudia Sträter voert.

R&S streeft ernaar de komende jaren meer overnames te doen. De beursnotering van het bedrijf maakt het daarbij eenvoudig om nieuw kapitaal aan te trekken. Onlangs haalde R&S nog 25 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties.

En Roland Kahn?

En dan is er nog Roland Kahn, de bijna-redder van het failliete warenhuisconcern V&D. Omdat zijn bedrijf Cool Cat Beheer in het verleden een lening verstrekte aan MS Mode, is Kahn tevens schuldeiser in het faillissement van de winkelketen waar hij eigenaar van is. Volgens het Financieele Dagblad heeft de ondernemer interesse in een doorstart van MS Mode, dat onderdeel is van zijn mode-imperium Cool Investments.

De vraag is hoe Kahn er financieel voorstaat. In juni kocht hij weliswaar de merkrechten van V&D, maar er zijn ook signalen dat CoolCat met tegenslag kampt. De kledingketen zou wegens aanhoudende verliezen onder toezicht van de afdeling bijzonder beheer van ING staan.

"Wij hebben echt last van nog professionelere bedrijven als Zara en H&M. Het niveau moet omhoog, willen wij over tien jaar één van de winnaars zijn", zei de ondernemer onlangs in een interview met het vakblad RetailTrends.

Maar in datzelfde interview klinkt hij ook vol vertrouwen. Kahn erkent dat de retail het moeilijk heeft, maar Cool Investments beurt nog steeds met vastgoed en investeringen. "Als groep verdienen we nog steeds veel geld. We kunnen echt een stootje hebben."

Lees ook

Doemdenken over fysieke winkels is onterecht: hier liggen de kansen

Wijntje bij de kapper: waarom doen slijters daar zo moeilijk over?

Gaat de foodhal Nederland veroveren? 4 vragen over dit nieuwe concept

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl